Hírek - Intézmények hírei

Határtalanul 2018

Gárdonyi Géza Tagiskola
A Határtalanul programkeretében a Felvidéken jártak a Gárdonyi Géza Tagiskola diákjai is, a közelmúltban.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja ki évről-évre, melynek célja az, hogy a fiatalok megismerjék a határon túl élő magyarságot, az ott tanuló diákokat, a határon túli magyar városokat, emlékhelyeket.

Szederkényi Kira a következők szerint számolt be útinaplójában:

"1.nap
Kassa : itt találkoztunk az idegenvezetőnkkel Kis Zsuzsannával. Vele indultunk II.Rákóczi Ferenc síremlékéhez, ahol érdekes történeteket hallhattunk róla Estefele pedig megérkeztünk a szállásra, ahol meleg vacsorával vártak minket.

2.nap
Dobóruszka : itt megnézhettük Dobó István síremlékét, majd két templomnál jártunk, melyekről megtudhattuk mikor, ki építette, és hogy mit jelentettek ezek az épületek a régi idők lakóinak.

3.nap
A harmadik nap ellátogattunk egy iskolában, ahol magyarul tanultak. Itt nagyon kedvesen fogadtak minket. Az Árpád Fejedelem Tagiskolából készültek egy március 15-i előadással, hogy megmutassák azt, hogy mennyire fontos ünnep ez.Ezután Tőketerebesen voltunk, ahol ismét egy nagyon régi, de szép templomba látogattunk el.

4.nap
Ez volt az utolsó nap. Összességében nagyon tetszett ez a kis 4 napos kirándulás és remélem máskor is lesz alkalmam ilyen jó helyre, ilyen jó társaságban kirándulni. Ezen az utolsó napon várat ostromoltunk, ami elég nehéz volt,de megoldottuk. ott még a kedves idegenvezetőnk mesélt a várról és a helyről. Végezetül megköszöntük az idegenvezetőnknek ezt a 4 napot és az Árpád fejedelem Tagiskolával iskolával közösen egy oklevélben részesültünk, aztán elindultunk haza."

Kubinyecz Anna pedig így élte meg az utazást:

"Egy szép tavaszi reggelen elindultunk a négy napos kirándulásra, ahova a környékbeli iskolákból is jöttek. Nemsokára megérkeztünk Kassára, ahol csatlakozott hozzánk Kiss Zsuzsanna, az idegenvezető. Sétáltunk egy jót, közben megnéztük Kassa nevezetességeit, köztük a dómot is.
Kezdett sötétedni amikor elindultunk Deregnyőre, a szállásra, ahol nagyon finom vacsorával vártak minket. Az éjszakát ott töltöttük,majd másnap tovább indultunk Dobóruszkára, Dobó István síremlékéhez.
Útba ejtettük Tőketerebest is és megnéztük az Andrássy-kastélyt és Mauzóleumot. Gyönyörű helyeken jártunk.
Voltunk még Királyhelmecen és Nagyszelmencen ,amiről megtudtam, hogy az egyik legszomorúbb magyar település, a Trianoni békeszerződés következményeként, a településen keresztülhúzott határvonal miatt.
Sok család kettészakadt, aki megpróbálta megközelíteni a határt, azt kérdés nélkül lelőtték.
A kirándulás Borsin fejeződött be, ahol megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc emlékszobrát, és megnéztük a szülőházát.
Rengeteg érdekes helyen voltunk a kirándulás alatt, de a hazaút következett.

Viszlát Szlovákia ! Magyarország jövünk !
Szeretlek Magyarország !


További információk a Gárdonyi Géza Tagiskola Facebook oldalán; és a www.amiiskolank.hu oldalon.