Hírek - Önkormányzati hírek

Szúnyogirtás Szuhakállóban

Magyarország Kormánya elrendelte az ország területén történő csípőszúnyogok gyérítését.A szúnyoggyérítés lebonyolításával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Szerocor Konzorciumot bízta meg.

Szuhakállóban az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül, földi kémiai védekezés 2022. május 25-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2022. május 26-27.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.
A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

(A fotó illusztráció)


2022.05.19. (forrás: Szerocor Konzorcium/HT)