Önkormányzat hírei

Közlemény napelemes erőmű létesítésének előzetes hatásvizsgálati eljárásról
(2024.02.16.)
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán, a 314/2005. (XII. 25.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó előzetes vizsgálati eljárás indult.

Választási információk
(2024.01.18.)
A közelgő európai parlamenti- és helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek választásával összefüggő választási információk egységes és széleskörű elérhegtősége végett az önkormányzat honlapja új funcióval bővült.

Változás a telekadó egyes adóövezethez tartozó mértékében
(2024.01.18.)
Az önkormányzat Képviselő-testülete 2024. január 1-jei hatállyal, módosította a telekadóról szóló önkormányzati rendeletét.

Kéményseprő sormunka
(2024.01.11.)
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint Kéményseprő-ipari Szerv elkészített a 2024 évi kéményseprő-ipari sormunka ütemterveit.

Széleskörű lakossági támogatás az év végére
(2023.11.28.)
Az önkormányzat képviselő-testülete, a rendelkezésére álló források felhasználásával a lakosság jelentős rétegét érintő támogatások biztosításáról döntött, melyek folyósítására december hónapban kerül sor.

További önkormányzati hírek

Intézmények hírei

Véget ért a 2017/2018. tanév
Gárdonyi Géza Tagiskola (2018.06.25.)
Június közepe hagyományosan az iskolai tanévzárás időszaka. A hónap második hetében az esmények mind-mind a nyári szünet beköszöntét jelzik, az ország valamennyi iskolájában.

További intézményi hírek

Földrajzi elhelyezkedés

Szuhakálló Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak-nyugati részén, a Borsodi-dombság keleti peremén, a Szuha-patak völgyében Miskolctól, a megyeszékhelytől, mintegy 35 kilométerre, és Kazincbarcika városától alig 5 kilométerre fekszik.

Közlekedési kapcsolatai mind a 35 km-re fekvő megyeszékhely - Miskolc, mind Szlovákia felé kiválóak. Miskolcról a településre a 26. sz. főútvonalon Kazincbarcika határáig haladva előbb Múcsony felé elkanyarodva a 2605. sz. összekötő úton, majd a településen észak-nyugat felé a 2606. sz. útra hajtva juthatunk.

Múcsony és Szuhakálló belterületi részei az idők folyamán gyakorlatilag összeértek, csak a vasúti sínek, és a Szuha-patak medre választja szét a két települést.

Szuhakállóról közúton É-ÉNy felé a Rudabányai-hegység, valamint azon túl az Aggteleki Karszt településeihez juthatunk, kelet felé pedig Múcsonyon át a Tornanádaska - Sajószentpétert összekötő 27. sz. főútra térhetünk.

A község elhelyezkedése miatt a közúton rendkívül nagy az átmenő forgalom, mely részben a személyszállításból, részben pedig a teherszállításból tevődik össze. A térség idegenforgalmi szempontból kiemelt látványosságai Aggtelek és Jósvafő, megközelítése részben szintén a községen keresztül történik.

Szuhakálló területe a Sajó-völgy kistáj részét képezi. A kistáj területe 180 km2. Szuhakálló település közigazgatási határa a Sajó folyó bal partján húzódik.

A terület alapvetően mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz éghajlatú vidék, csupán az északi, északnyugati területeken közelíti a mérsékelt nedves éghajlati típust. A napsütéses órák száma 1750-1800 körül alakul évente, amiből a nyári évszakban 400-450 órát süt a nap, a téli kevéssel van 150 óra felett, mivel nagy a ködök képződésének gyakorisága. A fagymentes időszak 165-170 nap, április 25. és október 7. közé esik.

Szuhakálló közigazgatási területe 694,1 hektár, ebből 626,8 hektár külterület és 67,3 hektár belterület.

Szuhakálló község környezetvédelmi programja